«Ημέρα ανοιχτής λειτουργίας» του νέου Αυτόνομου Μηχανικού Κομποστοποιητή (AMK) του Δήμου Ηρακλείου, που έχει εγκατασταθεί στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (ΕΛΜΕΠΑ), θα πραγματοποιηθεί σήμερα και ώρα 12 το μεσημέρι.

Η εκδήλωση αυτή σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας κοινής δράσης ολοκληρωμένης διαχείρισης των τροφικών υπολειμμάτων που παράγονται στο φοιτητικό εστιατόριο των εγκαταστάσεων του ΕΛΜΕΠΑ στον Εσταυρωμένο Ηρακλείου, η οποία υλοποιείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έργου A2UFood «Αποφευκτέα και μη τροφικά υπολείμματα: Μια ολιστική προσέγγιση διαχείρισης για αστικές περιοχές».

Η επεξεργασία των βιοαποβλήτων πραγματοποιείται εντός των χώρων και εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου, με τη χρήση ενός ΑΜΚ ημερήσιας δυναμικότητας έως και 400 κιλά βιοαποβλήτων, που τα μετατρέπει σε εδαφοβελτιωτικό (κόμποστ) για τους χώρους πρασίνου του ΕΛΜΕΠΑ.

Συνολικά, εκτιμάται ότι η λειτουργία του συγκεκριμένου ΑΜΚ θα εκτρέψει ως και 150 τόνους βιο-αποβλήτων (υπολείμματα τροφίμων μαζί με κλαδέματα) ετησίως από το κεντρικό σύστημα διαχείρισης αστικών αποβλήτων του Δήμου Ηρακλείου, με το μεγαλύτερο όφελος, οικονομικό και περιβαλλοντικό, να προέρχεται από την αποφυγή της συλλογής και μεταφοράς τους.

Οι AMK ή Autonomous Composting Units (ACU) αποτελούν την εξέλιξη της οικιακής κομποστοποίησης, καθώς επιτρέπουν τη διαχείριση κάθε είδους υπολλειμάτων τροφίμων όπως κρέας, ψάρι, μαγειρεμένα φαγητά κ.α., εκμηδενίζοντας οχλήσεις από οσμές και διασταλάζοντα υγρά, μέσω ενός κλειστού, ασφαλούς και ηλεκτρονικά ελεγχόμενου συστήματος.

Εκτός από τον ΑΜΚ που έχει εγκατασταθεί στο ΕΛΜΕΠΑ, το Α2UFood χρηματοδοτεί την προμήθεια και εγκατάσταση ενός ακόμα ΑΜΚ στη φοιτητική λέσχη του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο, καθώς και 6 ΑΜΚ μικρότερης δυναμικότητας σε επιλεγμένες γειτονιές του Δήμου Ηρακλείου.

Η «ημέρα ανοιχτής λειτουργίας» θα ξεκινήσει με τα εγκαίνια της εγκατάστασης, με την παρουσία των δημοτικών και των πρυτανικών Αρχών.

Στα εγκαίνια από την πλευρά του Δ. Ηρακλείου θα παρευρεθούν: ο αντιδήμαρχος Αναπτυξιακού Προγραμματισμού – Ψηφιακού Μετασχηματισμού, Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Υπαίθρου και Τουρισμού, κ. Γεώργιος Σισαμάκης, ο αντιδήμαρχος Κυκλικής Οικονομίας, Περιβάλλοντος & Αθλητισμού, κ. Κωνσταντίνος Βαρδαβάς και η συντονίστρια του έργου, διευθύντρια Προγραμματισμού, Οργάνωσης και Πληροφορικής, κα Ζαχαρένια Δρόσου.

Από την πλευρά του ΕΛΜΕΠΑ θα παρίστανται ο Πρύτανης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, καθηγητής Νικόλαος Κατσαράκης, ο αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, καθηγητής Θρασύβουλος Μανιός, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών, κ. Χαράλαμπος Κουτρούλης και η προϊσταμένη του Τμήματος Μελετών & Κατασκευών της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών, κα Έρη Τζανάκη.

Επικεφαλής εταίρος του A2UFood είναι ο Δήμος Ηρακλείου και εταίρους του έργου αποτελούν ο Ενιαίος Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης (ΕΣΔΑΚ), το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, η εταιρεία Enviroplan Α.Ε., καθώς και το Πανεπιστήμιο της Στουτγκάρδης.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του Α2UFood ανέρχεται σε 3.912.948,75 € και συγχρηματοδοτείται από την Πρωτοβουλία Αστικών Καινοτόμων Δράσεων (UIA) μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Το έργο Α2UFood στοχεύει σε ένα ολιστικό σύστημα διαχείρισης των υπολειμμάτων τροφίμων που σήμερα καταλήγουν αναξιοποίητα σε χώρους υγειονομικής ταφής (ΧΥΤΑ). Στο σύστημα που υλοποιείται περιλαμβάνονται όλες οι πτυχές της φιλοσοφίας “μείωσε – επαναχρησιμοποίησε – ανακύκλωσε”, δηλαδή η συνολική μείωση των υπολειμμάτων τροφίμων και η αξιοποίηση τόσο του μέρους που μπορεί να αποφευχθεί (π.χ. λήγει σύντομα, αλλά μπορεί να καταναλωθεί με ασφάλεια), όσο και του αναπόφευκτου μέρους τους (π.χ. φλούδες).

Έτσι, μέσα από τη διατήρηση των φυσικών πόρων, τη στήριξη του κοινωνικού συνόλου, καθώς και τη δημιουργία νέων αλυσίδων αξιών, το A2UFood επιδιώκει την εφαρμογή της Κυκλικής Οικονομίας στην πράξη.

Περισσότερες πληροφορίες για το Έργο A2UFood θα βρείτε στην ιστοσελίδα του έργου www.a2ufood.gr και στη Διεύθυνση Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Ηρακλείου στο τηλέφωνο 2813409631.

Πηγή: ΠΑΤΡΙΣ